Öt tervezési hiba: ismerd meg, hogy elkerülhesd!

Amikor leendő otthonodat tervezgeted, legyen szó lakásvásárlásról, felújításról vagy jövőbeni terveidről, természetesen mindenből a legjobbat szeretnéd. Szeretnéd szépen, barátságosan, praktikusan berendezni, remek dekorációkat, burkolatokat találni. Azonban a választék zavarba ejtően nagy, és könnyű elveszni a sűrűjében. Ebben a bejegyzésben öt olyan tervezési hibát gyűjtöttem össze, amelyeket ajánlatos elkerülni.

1. Másolat enteriőr

Meglátsz egy fotót a Pinteresten, beleszeretsz és szeretnél magadnak pont ugyanolyat. Mi ezzel a baj? Valószínűleg a te nappalid, konyhád stb. nem olyan adottságú, mint a képen látott, ezért azok a bútorok nálad nem úgy mutatnak majd. Lehet, hogy összenyomják a teret, túl sötétek vagy jellegtelenek lesznek. És akkor jön a csalódás.

Ha pedig mégiscsak sikerül megvalósítani a képen látott enteriőrt, idővel akkor is kezded kényelmetlenül érezni magad, mert rájössz, hogy ez nem te vagy. Nem elég személyes, nincs benne a te egyéniséged.

Éppen ezért az interneten látott fotókat inkább csak inspirációként használd, amelyeket igyekezz kreatívan a saját lehetőségeidhez, ízlésedhez alakítani.

2. Nem odaillő, nehézkes bútorok

Ez elsősorban kisméretű terekben jelent problémát. Amikor például túl nagy kanapét vagy fotelt választasz és az egész ránehezedik a szobára. Ezért, mielőtt vásárolni indulsz, mérd meg a helyiséget, centizd ki, hogy mekkora ülőbútor, szekrény komód férne el. Ha kockás papírból kivágod az egyes elemeket, tologathatod az alaprajzon és ki tudod választani a legjobban tetsző elrendezést.

Válassz inkább kisebb, könnyen mozgatható bútorokat, amikkel alkalmanként, ízlésed, igényeid változásával egyszerűen át is rendezheted a teret.

+ 1 tipp: Nem elég, ha még éppen be tudod préselni a bútort, mellette közlekedni is kell. Ezt se felejtsd ki a számításból!

3. Kábelerdő

A tervezés során vedd számításba azt is, hogy a háztartási gépek, a számítógép, a tévé vezetékeit jobb elrejteni, mint szem előtt hagyni. Káoszt okoznak a telefontöltők és különböző hosszabbítók is.

Ezt úgy küszöbölheted ki, ha elegendő konnektort tervezel és előre tudod a berendezések helyét.

4. Összhang helyiségen belül és az egész lakásban

Amikor kiválasztasz egy színt, egy burkolatot, sose hagyd, hogy önmagában álljon. Vagyis ha például kék színű a függönyöd, ez a szín jelenjen meg egy díszpárnán vagy más dekoráción is. Az uralkodó alapszín mellett legyen egy-két-három kiegészítő szín, amelyet a lakás több pontján, kis felületeken alkalmazol.

Itt például a fekete lámpák mellett feketék az ablakkeretek is vagy a kanapé színe több bútoron is felfedezhető.

5. Unalmas felületek

Nagyon szép lehet egy tölgy padló, hozzá egy ugyanilyen fából készült dohányzóasztal és komód … csak unalmas. Ne félj játszani a felületekkel! Izgalmas hatást kelt, ha különböző textúrájú, de azonos árnyalatú anyagokat alkalmazol: lehet ez szőnyeg, puff, díszpárna vagy dísztárgy. Vagy éppen a szürke fém lámpa színe köszön vissza a kerámia kaspón és a puha ülőgarnitúrán.

Ne feledd: Bízz az ízlésedben és tervezd meg előre!